bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Crizele de tantrum. O provocare pentru părinți?

15 septembrie 2022by Andra Cismaru0
Crizele-de-tantrum-1

Tantrum-urile sunt probleme comportamentale comune în cazul copiilor mici care își exprimă furia și neputința târandu-se pe podea, țipând, lovind ce le iese în cale, câteodată își țin și respirația. Apar, de obicei, în intervalul de vârstă de 2-3 ani, atunci când copiii își dezvoltă conștiința de sine. Copilul este acum destul de mare să înțeleagă sensul lui „eu” și „dorințele mele”, însă prea mic pentru a ști cum să-și satisfacă aceste nevoi.

Specialiștii admit faptul că tantrumul este o manifestare obișnuită pentru această perioadă de vârstă, datorită faptului că toleranța la frustrare este o lecție pe care copilul o învață în timp. De asemenea, există numeroase situații care pot duce la apariția unei crize, printre acestea identificându-se: lipsa atenției din partea persoanelor apropiate, oboseala, foamea, copilul nu se simte confortabil, momente tensionate între părinți, schimbarea mediului în care copilul este obișnuit fără să se facă o pregătire prealabilă, copilul nu poate obține ceea ce își dorește, dorința copilului de a fi independent, cearta pe jucării cu alți copii, copilul nu își poate exprima dorințele prin cuvinte, gelozia fraternă, precum și lipsa unui program bine stabilit pentru nevoile de bază ale copilului.

Ce putem face pentru a naviga printre emoțiile copiilor?

Este importantă în primul rând o bună înțelegere a nivelului de dezvoltare la care se află copilul și capacitatea acestuia de a privi crizele de tantrum prin prisma normalității, nu a „abaterii” de la normele sociale (precum interpretarea crizelor ca lipsă de respect, afront personal sau răutate). Acest lucru poate ajuta la construirea așteptărilor realiste față de copil. Un alt aspect important este acela de a ne păstra calmul și de a nu ceda. De asemenea, e important să ignorăm comportamentul negativ, dar NU copilul, să căutăm activități care să îl distragă (de multe ori, un tantrum este doar un strigăt pentru atenție, astfel că acest lucru poate fi util) și implicit să-i validăm emoțiile și să-l încurajăm să comunice când este calm.

Ce să NU facem în timpul unui tantrum al copilului?

Specialiștii în domeniu acced asupra ideilor că în timpul crizelor este important să nu certăm copilul, să nu ignorăm copilul ci mai de grabă comportamentul negativ, să nu lăsăm copilul nesupravegheat, să nu negociem și, implicit, să nu oferim recompense nejustificate.

Este important ca părinții să ajute copilul să învețe să identifice și să-și eticheteze emoțiile. Copiii simt mânie, frustrare și dezamăgire, dar nu au cuvinte pentru a descrie emoțiile. Se folosesc de aceste crize ca de o modalitate de a exprima aceste sentimente.

Crizele de furie de obicei nu sunt un motiv de îngrijorare și, în general, încetează de la sine. Pe măsură ce copiii se maturizează, ei dobândesc autocontrol. Ei învață să coopereze, să comunice și să facă față frustrării. Mai puțină frustrare și mai mult control vor însemna mai puține crize de furie – și părinți mai fericiți. Cu cât copilul tău este mai inconfortabil, cu atât șansele de furie sunt mai mari. Așa că e important să depunem toate eforturile pentru a rămâne îndeaproape de zona sa de confort.

Pe măsură ce autocontrolul copilului se îmbunătățește, crizele de furie ar trebui să devină mai puțin frecvente. Majoritatea copiilor încep să aibă mai puține crize de furie până la vârsta de 3 ani. Dacă copilul dumneavoastră își dăunează sinelui sau altora, își ține respirația în timpul crizelor de furie până la punctul de a leșina sau are crize care se agravează după vârsta de 4 ani, transmiteți îngrijorările dumneavoastră medicului copilului dumneavoastră. Medicul ar putea lua în considerare problemele fizice sau psihologice care ar putea contribui la crizele de furie.

Cea mai importantă recomandare pentru părinți:

Fii amabil cu tine atunci când lucrurile nu merg conform planului și are loc o furie. Creșterea copiilor este o muncă mare și importantă, pe care toți părinții o învață pe măsură ce merg. Faci tot ce poți pentru că nu poți controla totul!

 

Referințe Bibliografice:(1) Tantrums, link: https://www.babycentre.co.uk/a1040560/tantrums(2) Tantrums: why they happen and how to respond, link: https://raisingchildren.net.au/toddlers/behaviour/crying-tantrums/tantrums  (3) Temper tantrums, link: https://kidshealth.org/en/parents/tantrums.html(4) Temper tantrums, link: https://www.thebump.com/a/tantrum(5) Temper tantrums in toddlers, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/tantrum/art-20047845

* Recent, colegele noastre din cadrul Centrului de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii “Viața Copilului” care funcționează în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București au derulat o campanie de informare și sensibilizare a populației privind problemele copiilor și nevoile acestora. Acțiunea s-a adresat părinților, bunicilor, cât și altor persoane care au în grija lor copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *