Să știți că se vede o schimbare. La matematică este foarte ok și face calculele singur, iar la română vorbește mai bine și se înțelege ce spune. Chiar dacă în pandemie s-a conectat foarte puțin, faptul că am început fizic școala și că vine la voi este de mare ajutor. Se înțelege bine cu colegii și are câțiva prieteni. Știu că mai are mult de lucru, dar este mult mai bine decât la început.
Acestea sunt gândurile învățătoarei lui Ciprian. De fiecare dată când avem ocazia să discutăm cu ea despre nevoile lui, atât materiale, cât și emoționale, aceasta este deschisă să ne împărtășească îmbunătățirile pe care le vede. Învățătoarea ne povestește despre progresul pe care l-a făcut, despre schimbările din comportamentul său și despre ceea ce putem să facem ca echipă de specialiști astfel încât Ciprian să se dezvolte corespunzător nevoilor sale.
Ciprian are 9 ani și provine dintr-o familie în care ambii părinți sunt prezenți în viață sa, dar și un frate mai mare de 12 ani. Cei patru membri ai familiei locuiesc într-o garsonieră modestă din zona Baicului. Pentru asigurarea celor necesare lună de lună, mama lucrează ca femeie de serviciu într-un mall și tatăl, ca muncitor necalificat pe șantier. Copiii au venit de fiecare dată la școală, părinții încercând să le asigure cele necesare pentru a nu lipsi. Ciprian a fost înscris în cadrul programului nostru în martie 2019, atunci când era în clasa pregătitoare și este unul dintre copiii care este prezent la activitățile formale și non-formale pe care le desfășurăm.
La venirea sa, Ciprian se exprima foarte greu, neavând un vocabular foarte dezvoltat. Îi era rușine să vorbească în fața copiilor, a adulților și repeta ce spuneau ceilalți, fără a face diferența dacă este corect sau greșit. Nu era sigur dacă exercițiile pe care le rezolvă sunt corecte și avea nevoie de foarte multă validare în momentul realizării temelor. Se bucura de fiecare dată când colora, desena sau picta, dar era temător atunci când încerca activități noi.
După doi ani și jumătate, Ciprian este la fel de bucuros atunci când face activitățile care îi plac, dar există multe schimbări în comportamentul său. Momentele de validare s-au transformat în momente de “Veniți să mă verificați la final”, a devenit mai încrezător în sine și a dispărut rușinea de a vorbi în public, acum fiind mai îndrăzneț, mai curios și punând foarte multe întrebări despre ceea ce vede în jurul său.
În cadrul activităților de dezvoltare personală desfășurate, Ciprian a fost cooperant, dornic de afirmare și energic. Și-a exprimat curiozitatea cu privire la activitățile de grup si a dat dovadă de implicare pe parcursul lor. A fost atent, maleabil la disciplină și concentrat asupra instrucțiunilor și sarcinilor. De asemenea, a avut o atitudine bună și vizavi de eșec, folosindu-se de feedback-urile corective atunci când i-au fost oferite și fiind receptiv la sugestii.
Excursiile la care a participat, activitățile non-formale din clasă, cele de dezvoltare personală, dar și interacțiunea cu voluntari români și străini au contribuit la creșterea lui Ciprian într-un copil care are mai mult curaj, încredere și este dornic să exploreze mediul înconjurător.
Programul de suport educațional și integrare socială Inocenți din care face parte Ciprian este susținut de Pepco România. Mulțumim din suflet pentru susținere!