Basmele sunt precum niște cufere fermecate. În interiorul fiecărei povești se ascund daruri prețioase despre viața însăși. Fiecare basm conține în el adevăruri universale despre oameni, învăluite în puterea magică a povestirii.
Basmele le oferă copiilor ocazia de a se întâlni, la nivelul imaginarului (imaginația fiind un proces cognitiv superior), cu diverse persoanaje, atât cu feciori și fecioare bune, prinți, cai fermecați, dar și cu zmei și vrăjitoare, acestea fiind personajele negative din poveste. Fiecare basm are un parcurs, personajul principal este nevoit să plece într-o călătorie, pentru a salva pe cineva sau pentru a afla adevărul adevărat, adică să plece în descoperirea propriul său destin. În călătoria sa, eroul întâlnește tot felul de piedici și are multe lupte, lupte care îl provoacă și cu ajutorul cărora acesta își dezvoltă curajul, bunătatea, perseverența, creativitatea. După ce își îndeplinește scopul, eroul sau eroina se întoarce acasă, dar este profund schimbat/ă de experiența trăită.
Făt-Frumos îi povestește mamei sale, despre adevărul care îl împinge în a pleca în propria-i călătorie (Al. Mitru – „Călătoriile lui Făt-Frumos”):
- „Care adevăr? Sunt mai multe feluri de adevăruri. Este adevărul nostru, al împăraților, apoi adevărul celor săraci, adevărul tinerilor, al bătrânilor și așa mai departe.
- Adevărul-adevărat, mamă. Acela care cuprinde în el tot ceea ce este mai de temei în toate adevărurile pe care le-ai amintit. Aceasta înseamnă pentru mine taina tainelor vieții. El este negăsitul – firește, până azi. Pe el vreau să-l găsesc și să-l mărturisesc tuturor. Pentru că potrivit lui să se călăzuiască omenirea de-a lungul timpului.
- Și cum vrei să-l găsești, fiule? a grăit cu durere, mama.
- Bătrânii povestesc că ar fi existat cândva o oglindă fermecată, în care lumea s-ar fi putut oglindi nu așa cum pare, ci așa cum este în adevăr; care-i sunt atât frumusețile ce se cuvin a fi păstrate, cât și cusurile ce ar trebui îndepărtate… Această oglindă mi-o doresc. Și pentru a da de ea sunt gata să călătoresc tot pământul și dincolo de el, dacă va fi nevoie. Să trăiesc tot ce se poate trăi, să înfrunt orice fel de primejdii, și, la nevoie, să mor…”
Observați câtă dorință interioară și încredere are Făt-Frumos în a-și începe propria călătorie interioară? Își învinge fricile și pleacă să găsească oglinda, adică pleacă pe propriul său drum în viață.
Copiii au nevoie să audă și să trăiască, inițial la nivelul imaginarului, apoi al punerii în practică la nivelul realității, aceste povești, despre acești eroi, oameni obișnuiți, dar plini de curaj și de neoprit în drumul spre maturizare, spre împlinirea propriului destin.
În viață, ca și în povești, întâlnim tot felul de oameni și de situații. Binele și răul există atât în afara noastră, cât și în interiorul nostru. De asemenea, există și bunătatea, moralitatea, integritatea, empatia, forța de a începe, de a fi perseverant și de a ne dezvolta. Identificându-se cu eroii poveștilor, copiii se conectează cu puterea acestora, adică cu puterea care există în fiecare dintre ei.
Vă învit să citiți împreună cu copiii basme și povești, pentru că ele vorbesc eroului/eroinei din fiecare dintre noi!