bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Rolul jocului în mediul spitalicesc

25 septembrie 2019by Andreea Busuioc0
Rolul jocului în mediul spitalicesc

Jocul, în sens larg,este o acţiune fără utilitate imediată, este generator de distracţie şi reconfortare, unde sentimentele de plăcere şi de bucurie sunt trăite și exprimate, într-un mediu lipsit de amenințări.

Jocul are nenumărate beneficii asupra dezvoltării copilului din toate punctele de vedere. În primul rând, îi imprimă gustul pentru obţinerea performanţelor, precum şi mijloacele de a le realiza, îi creează deprinderi pentru lucrul în echipă, pentru sincronizarea acţiunilor proprii cu ale altora, în vederea atingerii unui scop comun. De asemenea, jocul provoacă o stare de bună dispoziţie, de voie bună, oferindu-i copilului posibilitatea de a uita, pentru un timp, de toate celelalte şi de a se distra, dându-i parcă mai multă poftă de viaţă. 

Pentru copilul spitalizat, jocul poate lipsi din rutina zilnică petrecută în mediul spitalicesc. Astfel, emotiile negative pot acapara copilul, dezvoltându-se teama, anxietatea, un sentiment general de tristețe, ce acompaniază simpomatica bolii în acel moment. 

Datorită spontaneităţii, jocul reclamă o îmbinare armonioasă între cerinţele situaţiei de joc şi aptitudinile celor care se joacă, ajutând la crearea unei legături de prietenie între participanți, de ajutor reciproc, înțelegere și cunoaștere, precum și dezvoltarea abilităților relaționale, empatiei. Terapia prin intermediul jocului utilizată în mediul spitalicesc îmbracă numeroase forme și tehnici. 

De cele mai multe ori, în saloanele copiilor se poate observa instalarea letargiei, monotoniei, cu efecte deloc benefice pentru dispoziția și starea emoțională a copilului, dar și a însoțitorului acestuia. Experiența spitalizării poate fi traumatizantă, atât pentru cel mic, cât și pentru adult, iar terapia prin joc în acel moment o poate normaliza, în sensul în care îi oferă copilului spațiul și oportunitatea de a-și exprima trăirile, de a uita de simptomele bolii, de a privi procedurile medicale cu mai puțină teamă și de a înțelege utilitatea acestora prin intermediul jocului medical.

Tehnicile artelor expresive ce includ diversele procedee și materiale folosite în artă pentru a-i ajuta pe copii să facă față traumelor și emoțiilor negative 

Tehnicile de utilizarea a jocurilor, jucăriilor sau a diverselor obiecte, cumpărate sau chiar realizate de copii din plastilină, lut sau alte materiale îi ajută pe cei mici să exprime emoțiile conflictuale sau reprezintă o modalitate în identificarea resurselor și soluțiilor pentru probleme psihologice.

Jocul este esențial pentru dezvoltarea socio-emoțională și cognitivă a copilului. Chiar dacă perioada spitalizării nu este una plăcută pentru acesta și familia sa, activitățile ludice ar trebui să fie nelipsite din programul zilnic, având efecte benefice asupra recuperării medicale. Prin trăirea emoțiilor pozitive, corpul va începe, ușor ușor, să răspundă prin semnale ce vor favoriza însănătoșirea. 

Copilăria înseamnă trăirea experienței jocului, iar spitalizarea copilului nu trebuie să împiedice acest lucru! 

Centrul de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii “Viața Copilului” Inocenți din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București oferă activități terapeutice, de consiliere și educație pentru a răspunde nevoilor educaționale, sociale și emoționale ale copiilor care se confruntă cu probleme medicale și cu perioade lungi de spitalizare. Activitățile se adresează copiilor de toate vârstele, precum și familiilor acestora, în camerele / spațiile de joc. 

Obiective:

  • Îmbunătățirea abilităților parentale;
  • Scăderea nivelului de anxietate la copii și părinți;
  • Diminuarea traumelor psiho-sociale spitalicești; 
  • Facilitarea recuperări medicale rapide și eficiente; 
  • Diminuarea întârzierilor de dezvoltare și a inerției; 
  • Procesarea adaptativă a experienței spitalicești.  

Servicii: 

  • Consiliere psiho-socială pentru copil și familie;
  • Activități de joc, activități recreative, art terapie medicală;
  • Școala părinților: informare, consiliere familială, suport;
  • Informare despre prevenirea Sindromului Copilului Zgâlțâit;
  • Reintegrare familială;
  • Asistență socială, după caz;
  • Activități de stimulare psiho-neuro-motorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, la camera de joc. 

COORDONATOR PROGRAM – Iuliana Tudor 

Contact: iuliana.tudor@inocenti.ro, 0745141945

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *