Poveștile cu Dragonul Rufi au luat naștere din apelul la sprijin al cadrelor medicale din Clinica de Psihiatrie Pediatrică și Toxicomanie Cluj și sunt un instrument pe cât de jucăuș și creativ, pe atât de important în abordarea alături de copii a unor tematici din sfera sănătății mintale, precum depresia, anxietatea, ADHD și furia. Echipa noastră a elaborat aceste patru povestioare în care Dragonul Rufi le vorbește copiilor, precum și părinților despre dificultăți și modalități de a traversa „furtunile interioare” în mod constructiv. Broșurile sunt menite a fi lecturate împreună, copii și părinți, însă pot fi citite și individual de către copiii mai mari de 8 ani.
Peste 15.000 de copii au făcut deja cunoștință cu Dragonul Rufi.
Fiecare broșură cuprinde o introducere prin care părinții și copiii îi pot cunoaște mai bine povestea lui Rufi. El este un dragon ce a fost salvat de doi copii pe vremea când încă era în ou și, de aceea, a dezvoltat o mare iubire și dedicare pentru a-i ajuta pe cei mici.
Apoi, urmează o descriere ludică a subiectului explorat în fiecare broșură, prin metafore. Astfel, anxietatea devine un Arici, pe nume Arici Grijulici, depresia devine un Nor Negru, ADHD devine o mașină de curse greu de stăpânit, iar furia, o Furtună Uragan. Uneori, o scrisoare din partea unui copil ilustrează cum este să trăiești cu o anumită tulburare, de exemplu, cu depresia. Rufi citește această scrisoare copiilor în ideea de a-i ajuta să se simtă înțeleși și mai puțin singuri în ceea ce trăiesc. Broșurile oferă ulterior diferite unelte simple care pot ajuta copiii și familiile lor să navigheze mai ușor prin diferite provocări. Printre acestea se numără: termometrul emoțiilor, tehnici de respirație, exerciții creative și sfaturi pentru un stil de viață sănătos.
Autori:
Ilustratori: