Aproximativ 50% dintre bolile mintale debutează în adolescență. Conform datelor statistice oferite de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel global, 1 din 7 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-19 se confruntă cu o tulburare mintală, jumătate din acestea începând să se manifeste în jurul vârstei de 14 ani. Cu toate acestea, majoritatea tulburărilor rămân nediagnosticate și netratate. Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților. Același raport arată că sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-19 ani.
În România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diferite dificultăți de dezvoltare, emoționale sau cognitive (sursa: Unicef România, 2022).
Având în vedere situația actuală și din dorința de a răspunde nevoilor adolescenților și tinerilor în materie de psihoeducație, în anul 2018, a luat naștere proiectul „Alfabetizare în sănătate mintală” la Cluj-Napoca. Programul este structurat în sesiuni interactive în cadrul cărora sunt abordate teme precum: stigma şi mituri cu privire la sănătatea mintală, imaginea corporală, emoțiile, anxietatea, depresia, strategii de a face faţă simptomelor asociate tulburărilor, precum și dezvoltarea rezilienței.
Educație în sănătate mintală
Resurse psihoeducative
Specialiști dedicați
Ne propunem să contribuim la creșterea gradului de informare și conștientizare cu privire la sănătatea mintală în comunitate prin sesiuni structurate susținute de psihologii Inocenți, având în vedere:
Proiectul „Alfabetizare în sănătate mintală” este structurat astfel:
Totodată, avem în vedere:
Programul de „Alfabetizare în Sănătate Mintală” se desfășoară în:
Pe parcursul anului 2022, echipa de specialiști Inocenți alături de 45 de voluntari au sprijinit:
Din 2018 până în prezent au participat la sesiunile de „Alfabetizare în sănătate mintală” peste 1500 de elevi din unitățile cu învățământ liceal și gimnazial din Cluj.
Psihologii Fundației Inocenți vin în sprijinul copiilor și adolescenților cu o serie de materiale adaptate nevoilor lor psiho-emoționale, oferindu-le informații, resurse și strategii de gestionare a simptomelor asociate diverselor tulburări mintale. Aceste materiale sunt utile atât părinților, cât și specialiștilor în domeniul sănătății mintale.
Aducem în atenția adolescenților și părinților acestora informații relevante despre cele mai frecvent abordate subiecte de sănătate mintală: ADHD, anxietate generalizată, anxietate socială, depresie, fobii specifice, furie și managementul frustrării, imaginea corporală și tulburările alimentare.
Partenerul nostru în acest proiect este Fondation d’ Harcourt, o organizație a cărei misiune constă în îmbunătățirea calității vieții persoanelor care se confruntă cu tulburări mintale, precum și a familiilor acestora.
Un alt colaborator este Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Anual, avem implicați în programul nostru 35 de voluntari, studenți din cadrul acestei facultăți.
Acest program se bucură de susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, precum și a unităților de învățământ partenere. Nu în ultimul rând, partenerul principal în organizarea expozițiilor de artă #EuFacDiferenta este Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”.