Aproximativ 50% dintre bolile mintale debutează în adolescență. Conform datelor statistice oferite de Organizația Mondială a Sănătății, la nivel global, 1 din 7 adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-19 se confruntă cu o tulburare mintală, jumătate din acestea începând să se manifeste în jurul vârstei de 14 ani. Cu toate acestea, majoritatea tulburărilor rămân nediagnosticate și netratate. Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților. Același raport arată că sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-19 ani.
În România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală, iar mulți alții se confruntă cu diferite dificultăți de dezvoltare, emoționale sau cognitive (sursa: Unicef România, 2022).
Având în vedere situația actuală și din dorința de a răspunde nevoilor adolescenților și tinerilor în materie de psihoeducație, în anul 2018, a luat naștere proiectul „Alfabetizare în sănătate mintală” la Cluj-Napoca. Programul este structurat în sesiuni interactive în cadrul cărora sunt abordate teme precum: stigma şi mituri cu privire la sănătatea mintală, imaginea corporală, emoțiile, anxietatea, depresia, strategii de a face faţă simptomelor asociate tulburărilor, precum și dezvoltarea rezilienței.
Suport Emoțional
Jocuri Terapeutice
Psihologi dedicați