RESURSE INOCENȚIProiectul pentru Siguranța Copilului Sindromul Copilului Zgâlțâit

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://rcr.org/wp-content/uploads/2023/05/Siguranta-copilului-6.png

Despre proiect

Proiectul pentru Siguranța Copilului a fost creat pentru a preveni rănirea sau chiar moartea copiilor aflați la vârste foarte fragede (0-4 ani). Specialiștii noștri organizează sesiuni de informare și consiliere pentru părinții și aparținătorii ai căror copii ar putea fi expuși riscului de Sindrom al Copilului Zgâlțâit (SCZ). Sunt vizați în special părinții și aparținătorii legali internați cu copiii în unitățile spitalicești, atât cele în care Fundația Inocenți derulează programele „Viața Copilului”, cât şi în alte spitale. De asemenea, ne preocupă acest subiect şi în cadrul programelor de suport educaţional în care alţi specialişti discută despre acest subiect cu beneficiarii programelor.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Obiectivul proiectului

Încă din anul 2006, Fundația Inocenți a demarat un program pilot la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”, în cadrul căruia specialiștii informează și instruiesc mamele internate cu copii despre prevenirea acestui sindrom. Programul a început cu sprijinul Fundației „Lift the Children” şi implementat de către Conf. dr. Tatiana Ciomârtan, PhD, care a instruit până în prezent mii de participanţi (medici, asistenţi medicali, studenţi la medicină, asistenţi sociali, psihologi, educatori, părinţi). Un aspect important în implementarea proiectului a constat în sprijinul financiar oferit timp de 3 ani de Academia Americană de Pediatrie, fiind realizate materiale necesare desfășurării programului şi diseminării informaţiilor referitoare la prevenirea SCZ. Aceste activităţi sunt continuate şi în prezent în toate locaţiile Fundaţiei. De-a lungul anilor, mai mulţi parteneri s-au alăturat campaniei noastre printre care menţionăm: Fundaţia Holt România, Fundaţia Sensiblu, ACSIS, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Maternitatea Polizu.

https://rcr.org/wp-content/uploads/2023/05/Siguranta-copilului-5.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Sindromul Copilului Zgâlțâit

Sindromul Copilului Zgâlțâit sau SCZ este o formă de traumatism cranian prin abuz care apare atunci când un părinte sau o persoană care îngrijește un copil îl zgâlțâie, de regulă pentru a-l opri din plâns. Conform Comitetului de Abuz și Neglijare a Copilului din cadrul Academiei Americane de Pediatrie, SCZ „rezultă dintr-o accelerare craniană rotațională extremă indusă prin zgâlțâirea violentă sau impactul acestei zgâlțâiri, care ar fi ușor de recunoscut de către martori ca periculoasă.”

https://rcr.org/wp-content/uploads/2023/05/Siguranta-copilului-4.png
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ce se întâmplă atunci când un copil este zgâlţâit?

În timpul zgâlțâirii violente, creierul unui copil este supus unor puternice forțe de forfecare care determină leziuni permanente prin umflare și sângerare a creierului. Aceleași forțe pot determina orbirea prin ruperea unor vase mici din interiorul ochiului. Deseori apar și fracturi costale, atunci când cel care a zgâlțâit copilul l-a apucat de torace. Pot să existe și fracturi ale brațelor și picioarelor, determinate de deplasarea acestora înainte și înapoi în timpul zgâlțâirii.

Rezultatele zgâlțâirii copilului sunt deosebit de severe din cauza caracteristicilor unice ale corpului mic, în dezvoltare al copilului:

  • capul unui copil este destul de greu, aproximativ 25% din totalul greutății corporale;
  • mușchii gâtului copilului sunt mult mai slab dezvoltați decât la adult și nu sunt capabili să limiteze mișcările capului în timpul zgâlțâirii violente;
  • spațiul din interiorul cutiei craniene care înconjoară creierul copilului este mai mare decât la adult și permite creierului copilului să se deplaseze pe distanțe mai mari și să sufere o accelerație mai mare înainte de a întâmpina rezistență;
  • creierul unui copil nu este complet dezvoltat și este foarte susceptibil la leziuni determinate de forțele de accelerație. Vasele de sânge sunt fragile și nu sunt ancorate în siguranță și se pot rupe ușor.
Află aici care sunt cele mai frecvente și mai ușor diagnosticate 4 leziuni în SCZ

Sângerare pe suprafața creierului: în timpul zgâlțâirii se rup venele care fac legătura între creier și membranele care îl acoperă. Această rupere determină sângerare pe suprafața creierului, ceea ce lezează celulele nervoase și poate determina pierderea funcțiilor în acea zonă.

Umflarea creierului: pe măsură ce creierul se lovește de cutia craniană în timpul zgâlțâirii, creierul se umflă, ca răspuns la traumatismul determinat de impactul repetat, ceea ce creează presiune asupra țesutului cerebral. Dacă umflătura nu se ameliorează, țesutul cerebral începe să moară. Copiii care supraviețuiesc zgâlțâirii suferă de dizabilități pe termen lung care includ orbire, convulsii, deficiențe cognitive, pierderea controlului motor și paralizie cerebrală.

Sângerare în straturile posterioare ale ochiului: aceeași mișcare „de bici” care apare la nivelul cutiei craniene se produce și la nivelul orbitelor. Ochiul copilului are mai mult spațiu în interiorul orbitei decât cel al adultului și accelerația este mai mare în momentul în care ochiul se lovește de peretele orbitei. Leziunile care se produc determină un tip unic de hemoragie retiniană și pot leza în mod permanent nervii optici, ceea ce duce la orbire pe termen lung și chiar pierderea ochiului.

Lezarea măduvei spinării: Atunci când un copil este zgâlțâit se declanșează o mișcare de rotație care, în cazuri extreme, duce la secționarea măduvei spinării.

Este posibil să nu existe semne evidente de leziune, ceea ce face dificilă diagnosticarea SCZ și multe cazuri rămân nediagnosticate. Mulți agresori vor nega că au zgâlțâit copilul sau oferă un alt motiv pentru leziunile constatate. Medicii care văd hemoragii inexplicabile la nivelul ochilor și / sau scalpului și fracturi costale trebuie să facă investigații pentru traumatism cranian prin abuz. Pe termen mai lung pot să existe retard de creștere, convulsii, leziuni cerebrale permanente și chiar moartea subită a sugarului. De multe ori, autopsia va pune în evidență leziuni mai vechi care sugerează SCZ.

NU ZGÂLȚÂIȚI COPILUL. NICIODATĂ.

Țineți-l în brațe. Mângâiați-l. Iubiți-l…

Organizații partenere ale Fundației Inocenți în Proiectul pentru Siguranța Copilului

  • Lift the Children, USA
  • Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa
  • Spitalul Clinic de Copii Dr. „Victor Gomoiu”

Linkuri utile:

www.liftthechildren.org

www.aap.org

www.realityworks.com

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Resurse Inocenți

Accesează broșura

PDF
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Îți mulțumim pentru interes!