bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Valentin. De mână cu Inocenții mici și mari în călătoria cunoașterii

17 noiembrie 2023by Fundația Inocenți0
Valentin_United_Way_1

Cu bucurie, vă împărtășim astăzi doza de inspirație. O poveste din care cu toții avem de învățat. Este despre perseverență, despre curaj, despre ambiție, dar și despre puterea pe care stima de sine o are asupra evoluției holistice a unei persoane.

Povestea de astăzi este despre Valentin, unul dintre beneficiarii programului de suport educațional și integrare socială Inocenți din București.

Specialiștii Inocenți l-au cunoscut pe Valentin în urmă cu un an și jumătate, la vremea respectivă având în fața noastră un copil vesel, liniștit și conștiincios, însă cu o încredere scăzută în capacitățile proprii. Deși era înconjurat de dragoste și susținere din partea adulților din viața lui, simțea nevoia de validare pentru fiecare lucru pe care îl făcea, pentru fiecare bucățică de temă pe care o rezolva la școală.

Valentin este crescut de un asistent maternal din familia extinsă, persoană pe care o consideră mama lui. Crescându-l de când acesta era încă bebeluș, au creat o relație strânsă de afecțiune și de încredere reciprocă, ceea ce îl ajută enorm în parcursul lui educațional, dar și în procesul de dezvoltare personală. Alături de cei doi se află și fratele mai mare al lui Valentin, un tânăr adolescent cu multă dragoste de oferit către cei din familie.

Elena Georgescu, pedagog social:

În primele zile ale lui Valentin în programul educațional, am descoperit că încrederea scăzută în abilitățile lui se reflecta atât în realizarea sarcinilor școlare, cât și în interacțiunea cu ceilalți colegi, în cadrul activităților non-formale. Cu suport din partea noastră, cu exerciții realizate prin joc de exersare a literelor și cifrelor, Valentin a reușit să le deslușească în curând. Pasul următor în acest proces, cititul, a venit cu noi provocări. Colegii lui erau deja la nivelul corespunzător programei, iar el simțea presiunea celor din jur pentru a ține pasul. Cu ajutor zilnic primit în cadrul programului educațional, dar și din partea mamei lui, acasă, Valentin a progresat. Rândurile din manualul de limba română începeau să capete un sens, iar poveștile citite prindeau contur. Zi cu zi, încrederea în el creștea, bucuria văzută în ochii lui atunci când înțelegea ceea ce citea era din ce în ce mai mare, iar mândria de a progresa era vizibilă în comportamentul său de zi cu zi”.

În prezent, Valentin este clasa a-III-a, iar progresul său îi dă și mai multă încredere în ceea ce poate și în ceea ce va reuși pe viitor. Noi suntem extrem de mândri de băiețelul care a înflorit sub ochii noștri, care are acum curajul să își exprime gândurile, care este conștient de potențialul pe care îl are și nu ezită să își exploreze abilitățile.

Povestea lui Valentin este, de fapt, povestea a zeci de copii care ne trec pragurile de peste 10 ani în programele educaționale. Ei, poate, nu își văd potențialul, nu își cunosc resursele, însă, noi alegem să îi ținem de mână pe toți în acest proces de cunoaștere și învățare, să îi ajutăm să se descopere și să își depășească condiția. Noi alegem să credem în ei.

Programul de suport educațional și integrare socială Inocenți este susținut de United Way România.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *