bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Peste 700 de copii spitalizați sprijiniți prin proiectul “Multi-ART în spital”

Multi-ART-în-spital-2020

Proiectul “Multi-ART în spital” a demarat în luna mai 2019, cu sprijinul Fundației Orange România, având drept scop prevenirea și remedierea efectelor negative pe care spitalizarea le poate avea asupra copiilor internați la Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” București.   

Principalele obiective ale acestui proiect au vizat: a) îmbunătățirea stării de bine prin intervenții terapeutice de tip senzorial (vizual, kinetic, tactil) și reducerea anxietății cauzate de experiența spitalizării; b) dezvoltarea rezilienței emoționale față de boli, creșterea încrederii în sine, înțelegerea corectă a bolii și spitalizării; c) îmbunătățirea interacțiunii părinte-copil, respectiv personal medical – copil.

În perioada mai – decembrie 2019, echipa Fundației Inocenți, formată din psihologi și voluntari instruiți, a desfășurat numeroase activități terapeutice și recreaționale (terapie prin joc, arts & crafts), activități educaționale (citit, povestit, scris), activități pentru dezvoltarea cognitivă și motrică (logopedie, masaj, jocuri specifice care stimulează dezvoltarea echilibrată a copiilor), dar și consiliere individuală atât pentru copii, cât și pentru părinții însoțitori. Pe lângă activitățile planificate, ne-am bucurat și de sprijinul unor voluntari inimoși care ni s-au alăturat în munca noastră, organizând  pentru beneficiari ateliere și sesiuni pe diverse tematici (igienă, pubertate). 

Au beneficiat de activitățile proiectului 717 copii internați în cadrul Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” București, însumând 570 intervenții specializate realizate de către psihologii Inocenți. De asemenea, au primit servicii de consiliere din partea psihologilor Inocenți 232 părinți și aparținători ai copiilor spitalizați. Un număr de 35 cadre medicale a beneficiat de sprijin în interacțiunea cu micii pacienți, ca rezultat al activităților realizate de către echipa Inocenți. În același timp, 63 voluntari (studenți la Facultatea de Medicină, Facultatea de Asistență Socială, Facultatea de Psihologie, elevi de la American International School of Bucharest, voluntari din mediul corporate) au fost implicați în derularea activităților planificate.

În plus, pe parcursul anului au fost organizate și evenimente speciale menite să aducă bucurie copiilor spitalizați. Spre exemplu, am sărbătorit împreună Ziua Copilului în camera de joc Inocenți cu jocuri distractive de grup, dulciuri și cadouri. În luna Decembrie, copiii i-au primit pe Moș Nicolae și Moș Crăciun care au venit cu multe daruri pentru fiecare, toate asigurate cu sprijinul Fundației Orange. 

“Datorită sprijinului oferit de Fundația Orange, din luna mai până în decembrie, am reușit să ajungem la peste 700 de copii spitalizați. Pentru ei, colegele noastre psihologi au organizat zilnic activități care le-au adus bucurie, o stare de relaxare și o atmosferă mai prietenoasă în perioada spitalizării. Am reușit să îi ajutăm să obțină mai multă înțelegere asupra bolii și asupra mediului spitalicesc și, mai ales, să înlăture fricile pe care cei mici le aveau față de tratamente și proceduri medicale, personal medical, boală. Mulțumim din suflet Fundației Orange pentru tot sprijinul pe care ni l-a oferit pe parcursul acestui an”, Valentina Maghirescu, director Fundația Inocenți, Filiala București. 

*** 

Proiectul „Multi-ART în spital” a avut o valoare de 32 000 lei şi a fost coordonat de Valentin Costache, Sales Support & Delivery Manager Orange România, unul din cei 5 câştigători ai ediţiei din 2019 a concursului de finanţare „Susţine un ONG!”.

Susține un ONG! este un program anual ce încurajează angajații Orange să se implice activ în comunitate, prin dezvoltarea de proiecte de filantropie, cu impact social, în parteneriat cu asociații non-profit alese de aceștia. Lansat în anul 2013, programul Sustine un ONG înseamnă astăzi 34 de proiecte finanțate, aproape 48.000 de euro investiți și peste 76.000 beneficiari direcți și indirecți.

„Cred că este important ca fiecare dintre noi să deprindă noi responsabilități sociale, într-un mediu în care este atât de multă nevoie de implicarea societății. Satisfacția de a întoarce binele este fantastică”, mărturisește Valentin.

Fundația Inocenți  oferă sprijin copiilor, tinerilor și familiilor acestora, care se află în situații de risc, astfel încât să se obțină ameliorarea condițiilor de viata, integrarea socială eficientă, creșterea și dezvoltarea echilibrată. Fundația este acreditată ca Furnizor de Servicii Sociale de către Ministerul Muncii, al Familiei și al Protecției Sociale. „Multi-ART în spital” este un proiect aflat sub umbrela programului de suport psiho-social Inocenți „Viața Copilului”.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care susține dezvoltarea comunităților vulnerabile și incluziunea socială. În cei peste 7 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *