Când spunem educație nonformală, spunem o abordare holistică în dezvoltarea copilului. Vorbim despre focus pe dezvoltarea abilităților de viață independentă, a abilităților sociale, de comunicare, de lucru în echipă, dar nu numai. Educația nonformală vine la pachet și cu încurajarea dezvoltării și exprimării imaginației, a creativității, precum și sprijinirea procesului de identificare și exprimare a emoțiilor în acord cu stadiul de dezvoltare și potențialul fiecărui copil.
Educația nonformală aduce un plus educației formale, adăugând acesteia elemente și valori care ajută în formarea viitorilor adulți responsabili în societate.
Formal și nonformal, de mână în dezvoltarea copiilor
Fundația Inocenți – Filiala București derulează programul de suport educațional și integrare socială încă din anul 2010, venind în sprijinul copiilor din medii defavorizate, cu risc de abandon școlar. Pe parcursul celor mai bine de 10 ani de experiență în acest sector, componenta nonformală s-a alăturat activității noastre într-un mod firesc, răspunzând nevoilor identificate în rândul beneficiarilor grupului țintă.
Elena Georgescu, pedagog social în programul Inocenți, București: „Unul dintre marele avantaje ale acestui tip de educație este faptul că se centrează pe copil pentru a-i descoperi și dezvolta abilitățile, pentru a completa cu altele noi, într-un continuu proces de învățare. Faptul că se bazează pe metode interactive, creative și antrenante de învățare, o deosebește din start de educația formală, copilul fiind în centrul atenției, asimilând informațiile din domeniul său de interes și fiindu-i valorizat potențialul. De fapt, ce este educația? Un cumul de metode aplicate în scopul formării și dezvoltării abilităților fizice, intelectuale și morale alea unei persoane, indiferent de mediul și contextul social din care face parte. Educația are loc continuu, atât prin intermediul școlii, cât și în afara acesteia, cu scopul formării unui individ. Ce oferă special educația nonformală este un cadru în care copilul poate explora și descoperi noi lucruri despre el, despre lumea înconjurătoare, poate să experimenteze, dezvoltându-și abilități noi și construindu-și un „sine” cu valori care îl vor sprijini în evoluția personală și profesională.”
Prin participarea la activități non-formale, copilul își dezvoltă atât abilitățile individuale, de auto-cunoaștere, cât și pe cele de echipă și de integrare în cadrul unui grup. Ce activități pot fi parte din educația non-formală a unui copil? Activități creative, sportive, de mediu, despre știință, activități artistice sau culturale. Contribuția acestora completează abordarea clasică, poate mai mult teoretizată, abordată deseori în școli și este extrem de importantă în evoluția unui copil.
Simona Comanache, lucrător de tineret în programul Inocenți, București: „De-a lungul timpului, am observat că activitățile nonformale îmbunătățesc rezultatele la învățătură și îi stimulează pe copii în acest proces. Copiii și tinerii se simt implicați, importanți și devin mult mai activi, responsabili și sociabili.”
În ultimii ani, programul educațional Inocenți s-a bucurat de sprijinul Pepco România, specialiștii Inocenți reușind astfel să ofere copiilor beneficiari oportunitatea de a-și dezvolta cunoștințele și îmbunătăți abilitățile prin activități creative săptămânale, ateliere de lucru și de dezvoltare personală, vizite în diverse locații de interes, excursii, tabere, dar nu numai.
Ce știm sigur este că procesul de învățare este mult mai plăcut, mai interesant și facil când se desfășoară într-un cadru nonformal și prin metode interactive.